Salade van rucola, venkel en
puy-linzen
Dieet type: Veganistisch
bijgerecht
4 personen

Ingrediënten

125 g puy-linzen
1 laurierblad
½ kleine ui
paar steeltjes peterselie (indien gewenst)
1 grote of 2 kleine venkelknollen
Ongeveer 75 g rucola, of rucola vermengd met een paar andere peperachtige saladebladeren, zoals mizuna

Voor de dressing
2 tl dijonmosterd
fijngeraspte schil van 1 citroen
2 el citroensap
120 ml koolzaad- of olijfolie
snufje suiker
zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

Doe de linzen in een pan en voeg ruim water toe. Breng aan de kook, laat een minuut koken en giet dan af. Doe de linzen terug in de pan en giet er zoveel water overheen dat ze net onderstaan. Voeg er het laurierblad, de ui en peterseliesteeltjes, als je die gebruikt, aan toe. Breng aan de kook en laat heel zachtjes een halfuur koken, tot de linzen zacht zijn maar niet tot puree gekookt zijn.

Maak intussen de dressing. Doe alle ingrediënten in een leeg jampotje en schud tot de dressing een geheel is geworden.

Als de linzen klaar zijn, laat je ze goed uitlekken en gooi je de kruiden en ui weg. Roer er, terwijl ze nog warm zijn, ruim de helft van de dressing doorheen. Laat afkoelen, proef en breng eventueel op smaak met extra zout, peper, suiker of citroensap.

Snijd de onder- en bovenkant van de venkel, waarbij je ook het buitenste blad verwijdert (tenzij het een jonge en erg verse venkelknol is). Halveer de knol(len) verticaal en snijd ze dan zo dun als je kunt van boven naar onder in reepjes. Maak kleine bergjes van ongeveer twee derde van de linzen op de borden. Verdeel hier de rucola en venkel over en besprenkel met de rest van de dressing. Schep de rest van de linzen eroverheen en dien op.

Bewaren

Heb jij bewaartips? Stuur ze dan aan mij door!