Groenten bouillon
Dieet type: Veganistisch
bouillon
6 personen

Ingredi├źnten

1 grote of 3 middelgrote uien
3 grote of 4 middelgrote wortels
3-4 stengels bleekselderij
1 teentje knoflook
1 el koolzaadolie
1 of 2 laurierblaadjes, grof gescheurd
1 takje tijm en/of wat peterseliesteeltjes, als je ze in huis hebt
paar zwarte peperkorrels
┬Ż klein glas droge witte wijn (indien gewenst)

Bereiding

Rasp de ui, wortel, bleekselderij en knoflook grof - of snijd ze, als je dat liever doet, in vrij kleine stukjes. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur en doe de groente, knoflook, kruiden en peperkorrels erin. Laat ongeveer 5 minuten fruiten tot de groente wat zacht is geworden (je doet dit vooral om de rauwe ui wat milder te maken). Voeg de wijn toe, als je die gebruikt, en 1,75 liter kokend water uit de waterkoker. Breng aan de kook en laat zonder deksel op de pan zacht sudderen. Als je al je groenten hebt geraspt, is de bouillon in 10 minuten klaar. Als je ze in grotere stukjes hebt gesneden, heb je 20-30 minuten nodig. Hoe dan ook, zeef de bouillon en gebruik meteen of laat afkoelen en zet in de koelkast of vriezer.

Bewaren

Heb jij bewaartips? Stuur ze dan aan mij door!